Kuchnia

sałatki

Sałatka z pieczonego kalafiora z granatem i migdałami | Ósmy kolor tęczy - Blog kulinarny

Składniki:(3-4 porcje)
1 średni kalafior
pęczek pietruszki
1 granat
50g migdałów w słupkach
2-3 dymki
ok 50ml oliwy EV
płatki chili, ok 1/4 łyżeczki
25ml płynnego miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
25ml octu z czerwonego wina
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:

Kalafiora podziel na niewielkie różyczki. Polej oliwą i dokładnie wymieszaj. Oprósz solą i pieprzem. Przełóż na blachę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut lub do momentu aż się zarumieni. Przełóż do miski i ostudź.
Migdały upraż na suchej patelni. Przestudź.
Owoce granata obierz ze skóry i błon.
Dymkę pokrój niezbyt drobno.
Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z kalafiorem.
Dopraw płatkami chili, miodem, cynamonem, 30ml oliwy, octem i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, o ile to konieczne.
Podawaj jako wegetariańską sałatkę lub dodatek do mięs, np z grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation