Kuchnia

kuchnia

Sernik pomarańczowy bez spodu
SKŁADNIKI:

1 pomarańcza
1 cukier wanilinowy
1 łyżka masła

1000g sera twarogowego 3krotnie mielonego (może być wiaderkowy ale twarogowy, a nie homogenizowany lub waniliowy:)
3 łyżki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka

Pomarańczę umyć, sparzyć, cienko obrać skórkę (polecam obieraczką do warzyw). Skórkę drobno pokroić. Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać pokrojoną skórkę i łyżeczkę cukru wanilinowego i lekko podsmażyć, uważając, aby skórka nie zbrązowiała, ale lekko się przyrumieniła. Z pozostałej pomarańczy usunąć albedo (białą skórkę), a owoc pokroić w kostkę. Umieścić w garnuszku z pozostałym cukrem wanilinowym i gotować przez około 5 minut. Po tym czasie zmiksować pomarańcze wraz z wypuszczonym sokiem w blenderze.
Ser wymieszać mikserem na wolnych obrotach z mąką, cukrem, skórką i pomarańczą. Kiedy masa jest jednolita dodawać kolejno jajka (nie zwiększając obrotów miksera), po każdym krótko miksując. Po dodaniu ostatniego jajka zmiksować masę do momentu aż stanie się jednolita i gładka (nie należy niepotrzebnie przedłużać czasu miksowania).
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem. Przelać masę serową.

PIECZENIE: 175st, 15minut, a następnie 120st, 90min.

Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, dostudzamy w temperaturze pokojowej, a następnie przynajmniej na 8h odstawiamy do lodówki.
Sernik ten można podać odwracając go do góry dnem - wtedy będzie idealnie równy (choć jak na złość tym razem i wyszedł mi niemalże idealny, jak nie mogę go obrócić, to zawsze pęknie:))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation