Kuchnia

KUCHNIA

Buraczki na zimę
Składniki:

3 kg buraków
200 ml octu spirytusowego
220 g cukru
50 g oleju roślinnego
10 ziaren pieprzu czarnego
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
2 płaskie łyżki soli
Przygotowanie:
Buraki dokładnie umyj i ułożyć ciasno w dużym garnku. Zalej zimną wodą, gotuj do miękkości. Każdy burak ma inną długość gotowania, jeden gotuje się 1 godzinę, a inny 2 godziny. Dlatego warto sprawdzać ich twardość w trakcie, na przykład wykałaczką. Można średnio przyjąć, że 90 minut wystarczy. Buraki pozostawi w wodzie z gotowania do przestygnięcia. Potem w rękawiczkach obierz bez noża, skóra praktycznie sama schodzi
Kiedy buraki się studzą przygotuj zalewę. Na suchej patelni podpraż wszystkie przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Nie jest to konieczne ale w ten sposób uwolnią swoje olejki eteryczne. W rondelku zagotuj ocet, olej, cukier i sól. Kiedy składniki się połączą wsyp podprażone przyprawy, gotuj na małym ogniu aby smaki się przeniknęły, około 3 minuty.
Obrane buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach do dużej miski.
Zalej gotową marynatą, może być jeszcze ciepła.
Dokładnie wymieszanymi i przyprawionym i buraczkami napełnij wyparzone słoiki. Zostaw 2 cm od brzegu, dociśnij buraczki w słoiku, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Pamiętaj ranty słoików muszą być czyste.
Mocno zakręcone słoiki włóż do garnka z wyłożonym dnem, np. ściereczką. Zalej zimną wodą do ¾ wysokości słoików. Pasteryzuj 30 minut od momentu zagotowania. Następnie postaw wieczkiem do dołu, pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.
Najlepiej smakują jako baza do surówek, dodatek do zup lub na ciepło z patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation