Kuchnia

ciasta

Turron

Podstawowe składniki:
- 400g obranych ze skórki migdałów (pistacji)
- opłatki( andruty)do wyłożenia formy
- 8 białek
- 400g miodu
- oliwa z orzechów

Sposób przygotowania

Migdały należy podprażyć na suchej patelni. Gdy się zarumienią, zdjąć je z ognia, trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa i wymieszać z oliwą. Miód wlać do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu ok. 25 min. mieszając, aż zgęstnieje. Białka ubić na sztywną pianę, włożyć do garnka o pojemności dwóch litrów i wstawić do większego naczynia z gotującą się wodą. Do białek wlać gorący miód i ubijać na parze przez 30 min. Dodać migdały i mieszać masę, aż zacznie się rwać. Ubitą masę zdjąć z ognia. Dno formy wyłożyć opłatkami, wylać na nie masę, wyrównać nożem i przykryć warstwą opłatków. Odstawić do ostygnięcia na 24 godziny. Stężałe pokroić na małe prostokąty lub kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation