Kuchnia

Podpłomyk

Notatnik Kuchenny: Podpłomyki z patelni

INFO
posiłek: obiad, kolacja, impreza
gatunek: podpłomyk, pieczywo
mięso: nie
ilość porcji: 2
kalorie w całości: 875 kcal
czas przygotowania: ok. 10 min.
czas pieczenia: ok. 20 min.
SKŁADNIKI
mąka pszenna 250 g
woda 150 ml
sól 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
Przesiać do miski mąkę i sól.
Do składników suchych wlać wodę.
Wyrabiać ciasto aż będzie jednolite i elastyczne (ok. 10 min.).
Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
Ciasto podzielić na 8 części.
Każdą część rozwałkować na niezbyt cienki placek.
Rozgrzać silnie patelnię teflonową.
Na rozgrzaną, suchą patelnię kłaść po jednym placku ciasta i "piec" ok. 1 minuty z każdej strony.
Podawać gorące lub zimne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation