Kuchnia

Kulinarnie

KRUCHE CIASTO ZE SLIWKAMI I KRUSZONKA.

Składniki:

Ciasto:

1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl. cukru
75 g masła
2 jajka
ok. 2 łyżek śmietany kwaśnej
ok. 700 g śliwek


Kruszonka:

1 1/2 szkl. mąki pszennej
112 g masła
6 łyżek cukru


Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Masło do kruszonki rozpuścić, dodać do mąki i cukru. Wymieszać tworząc grudki, wstawić do lodówki. Można również przygotować kruszonkę z miękkiego masła, rozcierając je palcami razem z mąką i cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozłożyć na dnie foremki 20 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć połówki śliwek skórką do dołu, posypać dużą ilością kruszonki. Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 minut w 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation