Moda damska

.........................

Ciasto dyniowe z kremem karpatka

Składniki:

ciasto:

2 szkl mąki

3 jajka

1 szkl cukru

1 szkl oleju

2 szkl startej na tarce o grubych oczkach dyni (ok 200g)

łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki kardamonu mielonego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku dopieczenia



krem:

500ml mleka

pół szkl cukru

cukier waniliowy

5 łyżek mąki pszennej i 5 łyżek mąki ziemniaczanej (lub 2 budynie śmietankowe)

pół kostki masła



polewa czekoladowa – przepis tutaj







Wykonanie:

Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy.

Do puszystego kogla mogla wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę,przyprawy, startą dynię i olej. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki by jajka nie opadły.

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki (30x30cm).

Pieczemy ok 50 min w 180st (do suchego patyczka).

Studzimy i kroimy na pół na dwa blaty ciasta.

Krem:

Z pół litra mleka odlać szklankę.

Mleko zagotować z cukrem.

Do odlanego mleka dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać.

Kiedy mleko się zagotuje, wlać mleko z mąką i dynamicznie mieszać aż krem zgęstnieje jak budyń.

Zostawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć w mikserze, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do czasu aż składniki połączą się w jednolity krem (ale nie dłużej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation