Kuchnia

Pudding

Kokosowo – migdałowy pudding ryżowy z karmelizowanymi bananami (1 porcja)

1/3 szklanki słodkiego ryżu (lubi innego krótkoziarnistego)

1 i 1/4 szklanki mleka migdałowego

2 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżeczka miodu

1,5 banana

2 łyżeczki miodu (lub brązowego cukru)

szczypta soli

kilka orzechów laskowych

Ryż wsyp do miseczki i zalej go wodą. Przemieszaj parę razy, aby wypłukać skrobię. Zlej wodę, dodaj nawą i powtórz płukanie. Ryż wsyp do garnka, dodaj mleko. Doprowadź do wrzenia. Dodaj wiórki kokosowe, zmniejsz gaz i gotuj do momentu, aż ryż stanie się miękki i kremowy. Pod koniec posłódź go łyżką miodu i dopraw szczyptą soli. Przełóż pudding do miseczki

Banana pokrój w plasterki. Wrzuć na patelnię razem z łyżką miodu (lub cukrem) i smaż chwilę, aż banan się rozpadnie i lekko skarmelizuje. Karmelizowane banany ułóż na gorącym puddingu. Całość posyp orzechami laskowymi, wiórkami kokosowymi, polej odrobiną miodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation