Kuchnia

Torty, ciasta

Kostka szwarcwaldzka bez pieczenia
Błyskawiczne ciasto kostka szwarcwaldzka bez pieczenia na bazie herbatników, dżemu wiśniowego i kremu z mascarpone.


Kostka szwarcwaldzka bez pieczenia to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji na biszkopcie kakaowym. W smaku przypomina klasyczny tort szwarcwaldzki, ale przygotowanie skrócone jest do minimum.

TUTAJ znajdziesz mój przepis na klasyczny tort szwarcwaldzki.

Ciasto możesz wykonać bez dżemu jeśli za nim nie przepadasz. Wystarczy mrożone lub świeże wiśnie w sezonie połączyć z galaretką o tym samym smaku.

Kakaowe herbatniki, warstwa wiśniowa i do tego puszysty krem na bazie mascarpone i kremówki to strzał w dziesiątkę. Proste składniki i przepyszny efekt. Polecam wypróbować ten lekki deser.
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

400 ml śmietanki kremówki 30%
300 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:

600 g dżemu wiśniowego
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:

2 opakowania herbatników kakaowych
tarta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy na dnie herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i mieszamy z dżemem. Tężejącą masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone, aż uzyskamy gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Wkładam na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy tartą gorzką czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation