Kuchnia

mniam

Zapiekanka gołąbkowa - najłatwiejsza! (6 składników)
SKŁADNIKI

► mięso mielone [500 g]
► kapusta biała [ok. 1 kg / pół małej główki]
► cebula [1 średnia sztuka]
► passata pomidorowa [500 g]
► olej [20 g / 2 łyżki]
► ryż suchy [190-200 g / 1 szklanka]

Dodatkowo
► sól [1 i 1/2 łyżeczki]
► pieprz [1/2 łyżeczki]
► czosnek granulowany [1 i 1/2 łyżeczki]
► papryka słodka [1 łyżeczka]
► majeranek [1/2 łyżeczki]

PRZYGOTOWANIE

Cebulę pokroić w drobną kostkę, kapustę poszatkować.
Wrzucić warzywa na rozgrzany olej i podsmażać na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż cebula się zeszkli a kapusta zmięknie. Jeśli po 15 minutach warzywa nie są miękkie, można dodać ok. 1/2 szklanki wody, żeby szybciej się podsmażyły.
Ryż ugotować do miękkości zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Wymieszać ryż z kapustą i ostudzić.
Przestudzony farsz z kapustą i ryżem wymieszać z surowym mięsem i doprawić łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką czosnku i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Mieszać do porządnego połączenia składników.
Zapiekankę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec w 180 stopniach przez 30 minut. W międzyczasie przygotować sos mieszając passatę, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czosnku i 1/2 łyżeczki majeranku. Oczywiście na tym etapie można także doprawić passatę pod swój smak :)
Po 30 minutach polać zapiekankę sosem i zapiekać dodatkowe 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation