Kuchnia

ciasta i nie tylko

Moje Wypieki | Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Składniki na około 15 drożdżówek:

550 g mąki pszennej
15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
30 - 45 g roztopionego masła
250 ml mleka
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 65 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki - spłaszczać, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać.

Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 40 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 22 minuty. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Kruszonka:

120 g mąki pszennej
4 czubate łyżki cukru
60 g masła, miękkiego lub roztopionego
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrobić między palcami w celu otrzymania kruszonki.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation