Kuchnia

Buły, chlebki i wypieczki

Pikantne ślimaczki czyli ciasto drożdżowe z farszem cebulowym

Składniki:
300g mąki (ja użyłam 200g pszennej i 100g razowej)
15g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1 szklanka gorącej wody
1 łyżeczka soli czosnkowo-ziołowej
75g masła lekko solonego
1 jajko
6 cebul posiekanych na drobno
płatki chilli

Przygotowanie:
W szklance rozmieszaj drożdże z cukrem i wodą i poczekaj aż zawiesina zrobi się pienista (ok 10min). Do dużej miski wsyp obie mąki, sól, 1 łyżkę masła, roztrzepane jajko i gotową już zawiesinę z drożdży. Wymieszaj wszystko, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Pozostałą część masła rozgrzej na patelni i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż aż zmięknie i dopraw płatkami chilli.
Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj na cieście cebulę i zwiń w rulon. Następnie pokrój na talarki i układaj je na posmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na 20min, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180*.
Piecz 25min, aż ciasto się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation