Kuchnia

Love cooking..

moje pasje: Czekoladowo-orzechowy tort jasieński
Składniki na biszkopt orzechowy:
10 dużych jajek
szczypta soli
1 szkl bułki tartej
3 łyżki mąki tortowej
200g zmielonych orzechów
na końcu noża proszek do pieczenia

Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić.
Białka ubić na sztywno z solą. Następnie kolejno dodawać żółtka. Bułkę wymieszać z mąką, orzechami i proszkiem. Dodać do nich ubite białka i wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 170 stopni ok 60 minut.
Wystudzić, wyrównać ścinając wierzch a następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty. Ścięte skrawki dokładnie pokruszyć i odłożyć.

Składniki na biszkopt jasny:
5 jajek - zważyć w skorupce, a od wyniku zważyć odpowiednio:
o 30g mniej cukru
o 50g mniej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić.
Białka ubić na sztywno z solą. Następnie powoli wsypywać cukier i ubić na sztywną lśniącą pianę. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać bardzo dokładnie do ubitych białek.
Ciasto przełożyć do tortownicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok 35 minut.
Wystudzić a następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty. (jeden zostawić a drugi np zamrozić i wykorzystać w innym terminie do kolejnego wypieku)

Składniki na poncz:
250ml słodkiej herbaty
2-3 łyżki wódki

Do wystudzonej słodkiej herbaty dodać alkohol. Wymieszać.
Dokładnie naponczować blaty zarówno orzechowe jak i jasny biszkopt.

Składniki na krem czekoladowy:
500g masła 82%
4 duże jajka
200g cukru
5 łyżek kakao
2-3 łyżki spirytusu

Jajka ubić razem z cukrem na parze. Masa powinna być bardzo gęsta i puszysta (zajmie to ok 8-10 minut). Po tym czasie jajka zdjąć z gazu i ubijać nadal do wystudzenia.
Masło utrzeć do białości. Dodać kakao i ucierać. Następnie dodać ubite jajka i spirytus. Dokładnie utrzeć. Z masy odłożyć 3-4 łyżki (do posmarowania boków i wierzchu). Resztę masy podzielić na dwie części.

Na pierwszy naponczowany blat orzechowy wyłożyć połowę masy. Wyrównać i przykryć jasnym biszkoptem. Następnie druga połowa masy i znów biszkopt orzechowy. Boki i wierzch posmarować kremem. Wyrównać. Boki dokładnie obsypać wcześnie pokruszonym biszkoptem orzechowym. Docisnąć. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Ponadto:
100g czekolady gorzkiej
orzechy do dekoracji
praliny orzechowe do dekoracji


Czekoladę rozpuścić i dokładnie cieniutko rozsmarować na folii aluminiowej (robić to partiami). Folie wstawić na chwile do zamrażarki. Wyjąć i zdejmować płaty czekolady którymi dekorować tort. Jeśli nie chcemy mieć dużych kawałków czekolady po prostu zetrzyjmy ją w wiórki. Wierzch udekorować orzechami i połówkami pralin. Można polać również stróżkami rozpuszczonej czekolady lub polewy czekoladowej (klik). Schłodzić dokładnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation