Składniki na spód:
150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub innych zbożowych, owsianych itp.)
40 g masła, roztopionego
Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera - ciastka umieścić w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu połączyć z roztopionym masłem.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.
Masa serowa:
400 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
500 g pulpy z mango (najlepiej z puszki)
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
130 g cukru pudru
22 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek*)
70 ml zimnej wody
300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
* 1 łyżeczka zawsze o pojemności 5 ml
Wszystkie składniki, oprócz śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.
Żelatynę w proszku zalać 70 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową.
Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia masy serowej, najlepiej przez noc.
Ponadto:
150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżeczka cukru pudru
1 marakuja
ziarenka z 1/4 granata
kilka plasterków ze świeżego mango
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na schłodozny sernik. Z marakui wydrążyć pulpę i polać po bitej śmietanie. Posypać ziarenkami granata. Ozdobić wstążkami ze świeżego mango.
Smacznego :-).
https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-na-zimno-z-mango