Kuchnia

desery

Doskonalec

ciasto miodowe:
4 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
2 jaja
2 pełne łyżki miodu
160 gramów masła lub margaryny
1, 5 łyżeczki sody
1 szklanka cukru pudru
2 kopiaste łyżki cukru waniliowego

krem:
3 szklanki mleka
4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
1 szklanka kwaśnej śmietany 18% (około 330 gramów)
0,5 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej (z małymi górkami)
2 łyżki mąki pszennej (z małymi górkami)
250 gramów masła (absolutnie nie margaryny!)
3 jaja

dodatkowo:
słoiczek powideł lub kwaskowatego dżemu (około 350 gramów)

polewa:
60 gramów gorzkiej czekolady
1 płaska łyżeczka masła
suszona żurawina do przystrojenia (opcjonalnie)


Masło roztopić z miodem, ostudzić.





Mąkę przesiać z sodą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać jaja i mieszankę miodową, zagnieść kruche elastyczne ciasto.
UWAGA: Tutaj czasem może wystąpić sytuacja, że cała mąką się nie zlepi po dodaniu masy miodowej i jajek (zależy to od wilgotności mąki i wielkości jajek), wtedy dodajcie miękkie masło lub margarynę tak, by cała mąka się połączyła (ale nie przesadzcie z ilością tłuszczu, ma być go tylko tyle, by wszystko się połączyło, a nie powstało bardzo miękkie i lepkie ciasto).







Ciasto podzielić na 7 równych części.





Kwadratową blaszkę o boku 25 cm wyścielić papierem do pieczenia, pierwszą część ciasta wywałkować na cienki placek, upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na złoto, u mnie trwało to około 6 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).







Wyjąć razem z papierem, ułożyć do wystygnięcia na płaskiej powierzchni.
Czynność powtórzyć jeszcze 6 razy, łącznie mamy mieć 7 blatów.





UWAGA: Ciasto będzie się ładnie poddawało wałkowaniu kiedy tuż przed tą czynnością ogrzejemy każdy z kawałków ciepłem dłoni lekko ugniatając.





Krem.
Mleko zagotować z cukrami i masłem.





Śmietankę wymieszać dokładnie z jajami i obiema mąkami (zmiksowałam krótko na średnich obrotach).







Kiedy mleko się zagotuje wlać mieszankę i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia i jeszcze dodatkowo około 3 minut.





Blachę, w której piekły się wszystkie blaty wyłożyć którymś z wcześniej użytych papierów, ułożyć pierwszy blat, wysmarować 1/6 częścią gorącego jeszcze (!) kremu, przykryć kolejnym blatem i tak do wykończenia składników pamiętając żeby ze 2 lub warstwy miały dodatek powidła.











UWAGA: Dobrze jest by wierzch ciasta pokryty był cieniutką warstwą kremu (zabezpieczy on ciasto przed podsychaniem i dodatkowo sprawi, że całość szybciej zmięknie).





Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej 24 godziny), przed podaniem polewą dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem i posypujemy bakaliami.
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation