Kuchnia
Ciasta
Ciasto Michałek - przepis Marty
Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm):
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 łyżki kakao
oraz składniki, które powinny być w temp. pokojowej
5 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
*Szklanka o pojemności 250 ml
Cukier, wodę, olej i kakao przełożyć do małego garnka, zagotować. Wymieszać, aby wszystkie składniki połączyły, a cukier rozpuścił. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do masy jajecznej cienkim strumieniem wlewać przygotowaną wcześniej mieszankę z olejem, cukrem i kakao. Delikatnie mieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i każdorazowo delikatnie mieszać szpatułką, aby składniki dobrze się połączyły.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować). Przelać ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku. Ostudzone ciasto wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić na dwa blaty.
Składniki na krem:
500 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30%
250 g cukierków Michałki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubić mikserem na sztywny krem (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać. Michałki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do masy i wymieszać szpatułką.
Dodatkowo:
500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)
100 g orzechów laskowych
50 g mlecznej czekolady
słoik powideł śliwkowych (300 g)
Pierwszy blat posmarować powidłami. Przełożyć masę z Michałków, wyrównać, przykryć drugim blatem. Mocno schłodzoną kremówkę, cukier i usztywniacze ubić na sztywno. Przełożyć na wierzch ciasta, wyrównać. (Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia, więc wtedy bitą śmietanę można wyłożyć dopiero w dniu podania).
Orzechy podprażyć na suchej patelni. Przełożyć na suchą ściereczkę/ ręcznik kuchenny. Umieścić między dłońmi i pocierać, by usunąć skórki. Gotowe orzechy posiekać i odstawić do ostygnięcia. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach tarki, wraz z orzechami udekorować ciasto.
MA==