Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

260 g mąki tortowej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka
200 g cukru np. brązowego
200 ml oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
1/2 startego jabłka
250 g startej marchewki
60 g wiórków kokosowych
60 g posiekanych orzeszków np. włoskich
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

400 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MARCHEWKOWĄ:

500 ml soku marchewkowego np. z brzoskwinią
1/2 szklanki wody
2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
3 łyżki cukru brązowego
100 g masła lub margaryny
DODATKOWO:

orzeszki drobno posiekane lub krokant do oprószenia wierzchu
Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem. Na koniec delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z marchewką startą na tarce o dużych oczkach, wiórkami, jabłkiem oraz orzeszkami. Dodajemy przesiane składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy, studzimy i przekrawamy na dwie części. Jeśli góra jest za wysoka można nieco przyciąć.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na jeden blat ciasta marchewkowego i przykrywamy drugim.
Sok marchewkowy podgrzewamy razem z cukrem i masłem. Proszek budyniowy rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do soku. Cały czas mieszamy, aż masa będzie gęsta. Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ciasta marchewkowego. Wyrównujemy i po całkowitym wystudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Wierzch oprószamy posiekanymi orzeszkami lub krokantem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation