DIY - zrób to sam

Przepisy na ciasta i nie tylko

Prosta babka orzechowa

wypróbowany przepis na szybką babkę z 1 jajka, z dodatkiem orzechów włoskich. Lekko wilgotna, pachnąca orzechami z mnóstwem ich kawałków.
Pyszna również w innych wersjach: z dowolnym aromatem lub z kakao. Z kawałkami banana też próbowałam ;).

Składniki (na keksówkę lub okrągłą formę na babkę o średnicy ok 24 cm):

1 duże jajko
3/4 szklanki cukru
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
4 łyżki oleju
1 szklanka wyłuskanych orzechów włoskich (ok 100 g)

Orzechy posiekać.
Formę wysmarować masłem i posypać mąką.

Jedno całe jajko zmiksować z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na najwolniejszych obrotach do połączenia składników. Dodać olej i orzechy, ponownie krótko zmiksować. Przelać ciasto do formy.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 190 st C, na termoobiegu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation