Kuchnia

PIECZYWO

_bułeczki maślane na śniadanie


składniki:

3 szklanki mąki

2 łyżki cukru

1 1/2 łyżeczki soli

12 g świeżych drożdży

3/4 szklanki mleka

100 g masła

1 jajko

jajko i 1 łyżka mleka na glazurę

Podgrzewam mleko z masłem (masło powinno się rozpuścić) i odstawiam do ostygnięcia. Drożdże rozrabiam z 2 łyżkami mleka. Mąkę, cukier i sól wsypuję do miski, wlewam drożdże, letnie mleko z masłem, wbijam jajko i dokładnie wyrabiam mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części i formuję bułeczki (w razie potrzeby podsypuję mąką). Układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Tuż przed pieczeniem nacinam bułeczki i smaruję jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation