Kuchnia

Na słodko

ciasto malibu z truskawkami i bezą

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

Beza:
2 duże białka
szczypta soli
2/3 szklanki drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem kokosowy:
350 ml śmietanki 30 %
125 g mascarpone
1 czubata łyżka żelatyny
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki likieru kokosowego

Dodatkowo: ok. 200 g truskawek

Poncz: 1/4 szklanki gorzkiej herbaty wymieszanej z 3 łyżkami alkoholu (rumu lub wódki)


Wykonanie:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, miksując tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać łopatką.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25 x 35 cm. Piec w 160 stopniach przez 25-30 minut. Energicznie postawić na blacie, przewrócić biszkopt i zdjąć papier od spodu. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Ubijać kilka minut, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować jeszcze przez kilkanaście sekund.
Na papierze do pieczenia narysować prostokąt o wymiarach blaszki, w której piekliśmy biszkopt. Pianę wyłożyć łyżką na przygotowany papier. Bezę wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec przez kolejne 20 minut.

Krem kokosowy:
Wiórki kokosowe przełożyć do blendera. Miksować przez kilka minut, aż powstanie z nich krem, po czym dodać likier i zmiksować. Wymieszać z mascarpone.
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wody. Podgrzać, by pozbyć się ewentualnych grudek. Odstawić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać żelatynę. Partiami wymieszać śmietankę z kremem kokosowym, mieszając szpatułką.

Złożenie ciasta:
Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. Truskawki przekroić na połówki i ułożyć na cieście, jedna obok drugiej. Przykryć kremem kokosowym. Na wierzchu ciasta ułożyć blat bezowy. Całość wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 3 godziny.

Smacznego!
Przepis Planeta smaku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation