Kuchnia

Chleb

Chleb marchwiowy

3 szklanki mąki chlebowej,
1 i 1/4 łyżeczki soli,
1 i 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi,
10 g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki cukru,
3/4 szklanki rodzynków,
3/4 szklanki orzechów włoskich,
1 łyżka ziaren kuminu

Drożdże rozetrzeć z cukrem i 3 łyżkami soku marchwiowego.
Mąkę wymieszać z solą, dodać roztarte drożdże i resztę soku marchwiowego. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, aby składniki dokładnie połączyły się. Dodać rodzynki i orzechy (jeżeli ciasto jest bardzo luźne, dodać 1-2 łyżki mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką lub folią i odstawić do wyrośnięcia na 12 do 18 godzin (najlepiej na całą noc). Jeżeli w mieszkaniu jest bardzo ciepło, miskę z ciastem zostawić w lodówce.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Zagnieść ciasto, aby uformować okrągły bochenek. Czystą ściereczką oprószyć mąką i posypać po środku ziarnami kuminu. Przełożyć chleb tak, aby zagniecenia były na górze (która będzie później spodem chleba). Złożyć boki ściereczki do góry, aby przykryć ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 2 godziny - chleb musi dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Mniej więcej pół godziny przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 230 stopni razem z garnkiem żeliwnym lub kamieniem do pieczenia.

Do rozgrzanego garnka lub na rozgrzany kamień przełożyć wyrośnięty bochenek ze ściereczki górą do dołu (spód z ziarnami musi znaleźć się na górze). Jeżeli pieczecie w garnku, garnek z chlebem przykryć i piec 25 minut, po czym odkryć i piec kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie ciemnobrązowy. Na kamieniu piec około 40 minut. Upieczony chleb ostudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation