Ciasteczka cebulowe
składniki:
350 g mąki pszennej + trochę do podsypywania
150 g masła
100 g kremowego twarożku naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka kminku mielonego
250 g cebuli białej
ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,
ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,
ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,
ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,
ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,
ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,
ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,
Jak zrobić ciasteczka z cebulą?
2 większe cebule obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Mąkę przesiałam, dodałam zimne masło, proszek do pieczenia, sól, paprykę i kminek. Roztarłam rękami aż powstał tak jakby mokry piasek i grudki tłuszczu nie były wyczuwalne. Dodałam serek i jajko oraz cebulę, zagniotłam ciasto. Odłożyłam je do lodówki na 30 minut żeby nieco stężało.
Schłodzone ciasto podzieliłam na kilka mniejszych części. Podsypując mąką rozwałkowywałam każdą na cienki placek - im cieniej tym lepiej. Foremką wycinałam małe ciasteczka i układałam je gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Są gotowe kiedy ładnie się zezłocą. Upieczone i ostudzone przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku żeby nie zwilgotniały.
MA==