Zwierzęta

Animals, My little monsters., Zwierzaczki

Ziołowo-cytrynowe skrzydełka

1 kg skrzydełek kurczaka

marynata:
3 łyżki sosu ostrygowego
10 ząbków czosnku
4 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oleju słonecznikowego
otarta skórka z jednej cytryny
1 łyżka cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka soli
spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Reklama na MniamMniam.pl
Przepis

Skrzydełka zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Osusz, odetnij niejadalne końcówki.
Czosnek drobno posiekaj.
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą, zalej nią skrzydełka, dokładnie wymieszaj, wstaw pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). W czasie marynowania zamieszaj kilka razy.
Ułóż na kratce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piecz około 30-35 minut, kilka razy smarując pozostałą marynatą. Pod koniec pieczenia zwiększ na 5 minut temperaturę do 200 stopni, by na skrzydełkach wytworzyła się chrupka skórka.
Podawaj z pikantną surówką.

Dodatkowe informacje
Wcześniej zamarynowane skrzydełka możesz upiec także na grillu - po 4-6 minut z każdej strony. Podczas pieczenia pamiętaj o smarowaniu skrzydełek pozostałą marynatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation