Kuchnia

przepisy

OSTRY SOS POMIDOROWY
Składniki na sos:
800 g pokrojonych pomidorów z puszki, razem z sosem
1 duża czerwona cebula, posiekana w drobną kostkę
6 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonych płatków chili
1 łyżka białego octu winnego
1/2 łyżki cukru
sól morska


Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy cebulę, dodajemy czosnek, smażymy parę sekund i dodajemy pomidory z sosem. Dorzucamy wszystkie przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż sos mocno zgęstnieje (30-40 minut). Pod koniec próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Przekładamy do słoika, studzimy.
Przechowywanie: w lodówce do tygodnia. Można zapasteryzować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation