Kuchnia

Kuchnia

Składniki:

ciasto kruche:

240 g mąki
60 g cukru
130 g masła
kilka łyżek zimnej wody
nadzienie:

150 g orzechów
150 g suszonych owoców
1/2 szklanki miodu
100 ml śmietanki
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:

ciasto kruche: Mąkę mieszamy z cukrem, siekamy z masłem szerokim nożem. Zagniatamy aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, dodajemy tyle wody, żeby powstało miękkie elastyczne ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek, wykładamy dno i brzegi formy do tarty (28 cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, na którą wysypujemy obciążniki (używam ziaren fasoli) i pieczemy 10 minut w 180°C. Po tym czasie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy ciasto przez jeszcze 10 minut.

Orzechy prażymy na patelni. Mieszamy wszystkie bakalie i wykładamy na podpieczony spód. Miód rozpuszczamy ze śmietanką i cynamonem i zalewamy bakalie. Pieczemy tartę przez jeszcze 40 minut w 140°C.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation