Kuchnia

nalewki

Nalewka imbirowo-cytrynowa

Składniki:

10 dag świeżego korzenia imbiru, 10 dag cukru, 4 łyżki miodu, 750 ml wódki, 4 duże cytryny.

Imbir obieramy i kroimy w niewielkie plasterki. Wyszorowane i sparzone cytryny dzielimy na cząstki, z każdej dokładnie usuwamy nasiona ( pestki nadają goryczki a tego nie chcemy ). Wrzucamy owoce do słoja i dodajemy pokrojony imbir. Doprawiamy miodem, cukrem i zalewamy wódką. Wszystko delikatnie mieszamy aby miód i cukier się rozpuścił. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 2 miesiące, w ciepłe i odpowiednio zacienione miejsce ( możemy włożyć do ciemnego worka, ciemnej reklamówki ). Po tym czasie nalewkę zlewamy, cytryny odciskamy a nalewkę filtrujemy prosto do butelek. Odstawiamy na około 3 miesiące aby dojrzała.
Najlepsza przez pierwsze 2 lata ( jeśli trzymamy w temperaturze pokojowej ).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation