Kuchnia

PRZEPISY

Domowe kasztanki

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 30 kasztanków

220 g herbatników maślanych
120 g masła, temp. pokojowa
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki miodu naturalnego
3 łyżki kakao
50 ml spirytusu
50 g orzechów zmielonych np. włoskich, migdałów

DODATKOWO:

rodzynki lub migdały (do środka)
wiórki kokosowe do obtoczenia (opcjonalnie zamiast herbatników)

Herbatniki mielimy w malakserze lub wkładamy do woreczka foliowego i miażdżymy wałkiem. Masło miksujemy z przesianym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy miód, przesiane kakao i spirytus, po dodaniu każdego składnika miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy i herbatniki (zostawiając ok. 3 łyżek do obtoczenia), mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, do środka każdej dodajemy rodzynkę lub obranego ze skórki migdała). Każdą kuleczkę obtaczamy w zmielonych herbatnikach lub wiórkach kokosowych. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Podajemy prosto z lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation