Inne

Moje ulubione z tej strony

Ciasto Ptasie Mleczko


Składniki:

Biszkopt kakaowy z 3 jajek:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki naturalnego kakao
1 łyżka oleju
Masa Ptasie Mleczko:
2 opakowania galaretki cytrynowej
1,5 szklanki wrzątku
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
300 g serka homogenizowanego waniliowego
Wierzch:
130 g kakaowych herbatników (14 sztuk)
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
50 ml śmietanki 30%




Biszkopt kakaowy:

1. Białka starannie oddzielam od żółtek. Białka miksuję ze szczyptą soli, pod koniec dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę. Do piany z białek dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia. Następnie odkładam mikser, do jajecznej masy dodaję partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką. Na koniec wlewam do masy olej i dokładnie mieszam łyżką.


2. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Masę wylewam do przygotowanej formy, wyrównuję łyżką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C na ok. 25 - 30 minut i piekę do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z pieca, a po 5 minutach wyjmuję wypiek z formy, odwracam do góry nogami i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.


Masa Ptasie Mleczko:



1. Galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki gorącej wody. Odstawiam do ostudzenia.

2. Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem na sztywno. Dodaję serek i miksuję.


3. Do masy stopniowo wlewam rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę i miksuję.


Polewa z czekolady:

1. Czekoladę łamię na kostki. Do garnka wlewam gorącą wodę. Wkładam do niego naczynie (np. szklaną lub stalową miskę). Do miski przekładam połamaną czekoladę mleczną i gorzką. Dodaję miękkie masło i podgrzewam dotąd aż całość się roztopi. Pod koniec dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Podgrzewam jeszcze parę chwil.


2. Zdejmuję garnek z ognia, ostrożnie wyjmuję gorącą miskę z polewą.


Ułożenie ciasta:

1. Do blachy przekładam biszkopt. Wykładam tężejącą masę, wyrównuję powierzchnię. Układam kakaowe herbatniki ściśle jeden obok drugiego. Ciasto wkładam do lodówki.

2. Nieco ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę wylewam na herbatniki, równomiernie rozprowadzam. Pozostawiam do całkowitego zastygnięcia polewy.


3. Kroję dopiero po kilku godzinach schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation