Kuchnia

dania

CIASTO ARBUZ Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

2 jajka, duże
1/2 szklanki cukru
1 3/4 szklanki mąki krupczatki lub tortowej
1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150 g liści świeżego szpinaku lub mrożonego*
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
WARSTWA TRUSKAWKOWA:

2 x galaretka truskawkowa
700 ml gorącej wody
ok. 300 g truskawek
ok. 50 g borówek
1 szklanka o pojemności 250 ml.

* mrożonych szpinak rozmrozić wcześniej i odcisnąć z nadmiaru wody

Wszystkie składniki na ciasto szpinakowe powinny być w temp. pokojowej.
Liście szpinaku rozdrabniamy w malakserze na jednolitą konsystencję. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodajemy szpinak oraz naprzemiennie niewielkim strumieniem olej oraz nieduże porcję suchych składników, aż do wykorzystywania całości.
Tortownicę o średnicy około 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę mieszamy z zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy chwilkę np. w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia.
Kremówkę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na warstwę ciasta szpinakowego.
Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na plasterki i wykładamy na krem. Następnie gdzieniegdzie wkładamy borówki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation