Kuchnia

mięsa

ROLADKI Z KARKÓWKI

karkówka
kiszona kapusta
boczek wędzony
pieczarki (opcjonalnie)
musztarda
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej

Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej przez woreczek), doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje odcedzić ją, porządnie odcisnąć i poszatkować. Pieczarki i boczek pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju zrumienić boczek, dodać pieczarki i krótko obsmażyć. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać przygotowany farsz, lekko przestudzić. Plastry karkówki posmarować musztardą, nałożyć łyżkę farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Spiąć wykałaczką. Gotowe roladki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano, przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i odrobiną soli. Przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec około 30-40 minut w 180 st. W połowie czasu obrócić na drugą stronę. Wyjąć wykałaczki i podawać.

https://pieguskowakuchnia-pl.cdn.ampproject.org/c/s/pieguskowakuchnia.pl/roladki-z-karkowki/amp/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation