Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

TORT KANAPKOWY


SKŁADNIKI
OK. 12 PORCJI
1 paczka chleba tostowego (16 kromek)
150 g wędzonego łososia*
3 kubeczki serka typu Almette
1 łyżka tartego chrzanu
4 jajka ugotowane na twardo
1 szklanka rukoli
4 łyżki majonezu
1 i 1/2 łyżki musztardy
1 liść sałaty
100 g szynki

PRZYGOTOWANIE
Kromki chleba tostowego obkroić cienko ze skórki. Pierwsze 4 kromki pieczywa posmarować grubszą warstwą serka śmietankowego oraz chrzanem. Ułożyć w kwadracie na półmisku lub paterze.
Na wierzchu położyć plasterki łososia wędzonego (kawałeczek można zostawić do dekoracji), skropić sokiem z cytryny, można też dodać posiekany koperek.
Przykryć kolejnymi 4 kromkami pieczywa posmarowanego serkiem, dodać posiekaną rukolę i plasterki jajek ugotowanych na twardo. Jajka posmarować grubszą warstwą majonezu.
Kolejne 4 kromki pieczywa posmarować majonezem i musztardą, dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę. Ułożyć na wierzchu tortu, położyć liść sałaty i posmarować go niezbyt dużą ilością majonezu i musztardy.
Położyć 4 ostatnie kromki pieczywa posmarowanego serkiem. Boki tortu posmarować resztą serka, obłożyć posiekanym szczypiorkiem.
Górę udekorować plasterkami ogórka, rzodkiewki, odłożonym łososiem wędzonym, gałązką natki lub koperku i cytryną. Do czasu podania tort przechowywać w lodówce.
WSKAZÓWKI
* jeśli nie lubimy wędzonego łososia możemy zastąpić go innym składnikiem np. serem żółtym lub marynowaną papryką lub np. salami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation