Kuchnia

Przepisy

Kourabiedes - kruche ciasteczka z migdałami

czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia
składniki:
250 g masła
80 g cukru pudru
2 żółtka ze średnich jajek
3 łyżki ouzo - greckiej wódki anyżowej
500 g mąki pszennej t. 450
60 g zmielonych/posiekanych/tartych migdałów
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

do skropienia/posmarowania - kilka łyżeczek wody różanej
do posypania/obtoczenia - cukier puder

ciastka kurabiedes, grecki przysmak, slodkie rozki, polksiezyce, kuchnia grecka, maslane ciasteczka, migdaly mielone

Jak zrobić greckie ciasteczka kurabiedes?

Miękkie masło przełożyłam do miski i miksowałam kilka chwil aż nabrało puszystości. Nie przerywając miksowania dosypałam cukier puder, a po kilku chwilach dodałam żółtka. Następnie dolałam ouzo i partiami dosypywałam mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Dosypałam też tarte migdały, bo takie miałam. Możecie użyć migdałów zmielonych albo nawet posiekanych i wcale nie muszą być bardzo drobno siekane jeśli lubicie kawałki orzechów w cieście. Na koniec ciasto zagniotłam rękami.

polksiezyce, ciasteczka greckie, kourabiedes


Z ciasta odrywałam kawałki wielkości orzecha włoskiego i formowałam z nich półksiężyce - zrobiłam ich ok. 50 sztuk. Jak już pisałam możecie zrobić te ciasteczka w różnych kształtach, jakie chcecie, mogą być też większe albo mniejsze. Tak przygotowane ciasteczka układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 15-20 minut aż stały się złotobrązowe.

posypywanie pudrem, cukier puder, obtoczone w cukrze, ciasteczka kruche, zapach swiat, kurabiedes, greckie ciastka


Używając małego pędzelka posmarowałam jeszcze gorące kurabiedes wodą różaną i obficie posypałam cukrem pudrem - do gorących i wilgotnych ciastek cukier lepiej przylgnie. Ostudzone przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku i mogą poleżeć 1-2 tygodnie, ale na pewno zjecie je wcześniej.

SMACZNA PYZA RADZI: NIE BÓJCIE SIĘ DODATKU ALKOHOLU DO CIASTECZEK JEŚLI MAJĄ JE JEŚĆ TAKŻE DZIECI. PODCZAS PIECZENIA PROCENTY NA PEWNO WYPARUJĄ POZOSTAWIAJĄC TYLKO POSMAK DODANEGO TRUNKU. JEŚLI JEDNAK NIE MACIE OUZO LUB NIE CHCECIE GO DODAWAĆ UŻYJCIE ZWYKŁEJ WODY - TA ILOŚĆ PŁYNU JEST POTRZEBNA DO UZYSKANIA ODPOWIEDNIEJ KONSYSTENCJI CIASTA.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation