Kuchnia

ciasta Babuni

Wuzetka

Składniki:

480g mąki pszennej
90g kakao
270g cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130ml oleju np. rzepakowego
400ml maślanki
400ml zaparzonej kawy*
4 jajka
Krem:

500g twarogu z wiaderka lub Quark
500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
¾ szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:

100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g masła
Dodatkowo:

ok. 150g słodkiej śmietany 30- 36%





Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Gdy polewa zastygnie pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.
Smacznego.

*Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation