Kuchnia

Jedzenie

Krem z białych warzyw z bekonem
Składniki:

2 średniej wielkości pietruszki
1 średniej wielkości seler
1 por (tylko biała część)
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 cebula
5 różyczek kalafiora
200 ml śmietany 30%
50 g masła
3-4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
150 g boczku wędzonego (pokrojonego w cienkie plasterki)

1. W garnku rozpuść masło. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Na małym ogniu smaż, aż cebulka delikatnie się zarumieni. Uważaj, żeby czosnek się nie przypalił, bo zupa będzie gorzka.
2. Dodaj pokrojone w cienkie talarki pietruszkę, seler, pora oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalej 2 litrami wody (jeśli nie chcesz bardzo gęstego kremu wlej więcej wody).
3. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
4. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodaj kalafiora.
5. Gotuj jeszcze przez ok 20 min.
6. Wyjmij z zupy ziele angielskie i liść laurowy. Zmiksuj zupę.
7. Śmietankę wymieszaj w miseczce i kilkoma łyżkami zmiksowanej zupy. Powoli wlej do garnka i wymieszaj z kremem.
8. Boczek ułóż na ruszcie w piekarniku. Pod spodem umieść blachę z papierem do pieczenia, na który będzie skapywał wytopiony tłuszcz. Piecz ok. 10 min/190 stopni.
9. Udekoruj zupę chrupiącym bekonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation