Architektura

Pyszota

kapsalon, holenderski kebab

Składniki:


Na 5 dużych porcji:
8 bardzo dużych ziemniaków
2 duże piersi z kurczaka
30dkg pieczarek
2 cebule
30dkg sera żółtego
1/3 główki sałaty lodowej
1 ogórek świeży
kilkanaście pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki papryki ostrej
Sos I:
1 jogurt naturalny gęsty (mały kubeczek)
4 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku
Sos II:
3 łyżki majonezu
6 łyżek ketchupu pikantnego
20 ml przegotowanej zimnej wody
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia frytek i kurczaka
5 aluminiowych foremek (1 foremka=1 porcja) lub naczynie do zapiekania o boku ok. 22cm

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Smażymy na rumiano w rozgrzanym oleju. Delikatnie solimy i wykładamy na dno foremek.
2. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso układamy na frytkach. Cebulę smażymy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie solimy. Opiekamy na rumiano i układamy na warstwie mięsa. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 10 minut.
3. Przygotowujemy sosy: I: łączymy jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku. II: łączymy majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą. Każdy kebab polewamy odrobiną sosu.
4. Wierzch fastfooda posypujemy sałatą lodową wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w półplasterki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Polewamy resztą sosów. Podajemy od razu- na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation