DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

CIASTO HAWANKA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

500 ml mleka
2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
1 żółtko
4 łyżki cukru
4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

400 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
2 łyżeczki żelatyny *
1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

1/2 szklanki mocnej kawy
2 łyżeczki cukru
DODATKOWO:

1 słoiczek dżemu porzeczkowego, małego
200 g masy kajmakowej
opakowanie herbatników maślanych i kakaowych
starta gorzka czekolada do oprószenia
1 szklanka o pojemności 250 ml

* żelatynę możesz zastąpić 250 g serka mascarpone i zmiksować z kremówką

Jajka najlepiej jeśli będą w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtko. Na koniec za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobna smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Wyciągami i zostawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy naparem z kawy (ostudzonym) i smarujemy dżemem.
400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy zimną mieszaninę. Ponownie przekładamy na nieduży ogień i gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, następnie po łyżce dodajemy budyń o temp. pokojowej i nutellę. Gotowy wykładamy na biszkopt i przykrywamy jasnymi herbatnikami. Smarujemy lekko ciepłą masą kajmakową (można podgrzać puszkę w rondelku z gorącą wodą) i przykrywamy herbatnikami kakaowymi. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na herbatniki i oprószamy startą czekoladą. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation