Kuchnia

kuchnia

Śledzie po cygańsku

400 g filetów śledziowych
duża cebula
4 ogórki konserwowe
2 małe ząbki czosnku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
200 ml keczupu
2 łyżeczki musztardy
50 ml oleju rzepakowego
pół łyżeczki cukru
duża lub większa szczypta chilli
1/5 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
Śledzie po cygańsku – przepis
Wymoczone w zimnej wodzie śledzie (gotowe płaty godzinę, dwie, z beczki – moczyć całą noc) pokroić na centymetrowe kawałki, cebulę w półkrążki, ogórki w cienkie paski.
Cebulę lekko osolić, zgnieść dobrze ręką i odstawić na 15 minut.
Keczup wymieszać z musztardą, olejem, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.
Na dnie półmiska lub słoika ułożyć nieco cebuli, na niej warstwę śledzi a następnie ogórków. Zalać częścią sosu i posypać pietruszką. Ponownie dać cebulę, śledzie, ogórki, sos i pietruszkę. I tak warstwami do skończenia składników. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Można je przechowywać w lodówce ok. 7 dni, na wierzchu słoika powinien zawsze znajdować się olej, można dodać dodatkową łyżkę po każdym użyciu, by składniki były przykryte.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation