Kuchnia

Food

Ciasto "Zemsta Teściowej"

Warstwowe ciasto z wiśniową galaretką,
bitą śmietaną i chrupiącą bezą posypaną migdałami...

Ciasto z galaretką, śmietaną i bezą

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie płatków migdałów (70 g)

Dodatkowo:

2 galaretki wiśniowe
wiśnie w soku lub kompocie
1,5 szklanki wody
500 ml śmietany 30 %
2 śmietan-fixy

Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na kulkę. Dzielimy na dwie części. Blachę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyklejamy dno blachy. Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni na 30 min.

Białka ubijamy na sztywno, na koniec stopniowo dodajemy cukier i nadal miksujemy. Wyklejamy drugą częścią ciasta identyczną blachę, na ciasto wykładamy pianę, posypujemy migdałami, wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 30-35 minut.

Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, następnie dodajemy jedną szklankę
soku / kompotu z wiśni, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fixy.

Jak galaretka będzie już tężeć zaczynamy przekładać ciasto w kolejności od dołu:
ciasto kruche
galaretka + wiśnie
bita śmietana
ciasto kruche z bezą

Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation