Kuchnia

KULINARIA

MAKARON Z MASCARPONE I BOCZKIEM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
200 g makaronu
2 duże plastry wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
1 mały por (tylko biała część), przekrojony wzdłuż na pół i posiekany w cienkie plasterki
1 gałązka rozmarynu
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
100 ml białego wytrawnego wina
170 g mascarpone
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Gdy makaron się gotuje, na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek (jeśli jest chudy, wlewamy odrobinę tłuszczu). Smażymy, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy na ręcznik papierowy. Na patelnię dolewamy olej, wrzucamy pora, czosnek i posiekane igiełki rozmarynu. Smażymy przez 3-5 minut, aż por zmięknie. Wlewamy wino, gotujemy przez około 1-2 minuty, aż lekko odparuje. Dodajemy mascarpone, połowę szczypiorku, boczek, całość mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany al dente makaron (nie przelewamy do wodą) dodajemy do makaronu i mieszamy. Makaron rozkładamy pomiędzy dwa talerze, posypujemy pozostałym szczypiorkiem.


Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation