Kuchnia

Obiady

ŻEBERKA W SOSIE BBQ

Składniki:

2 i 1/2 kg mięsistych żeberek
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki sosu Worcestershire
1/3 szklanki sosu sojowego z obniżoną zawartością soli
1/4 szklanki jasnego octu winnego
1/4 szklanki sosu chili
1/2 szklanki ketchupu
2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
pieprz do smaku
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Owinąć w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 2 godziny – do miękkości mięsa. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać tworząc marynatę. Upieczone i przestudzone żeberka, wyjąć z folii, odlać soki wydzielone przez mięso i zalać całość marynatą, a następnie odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 45 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią, co jakiś czas przewracając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation