Kuchnia

Słodkosci

Sernik dyniowy z sosem toffee | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

MASA SEROWA:
1 i 1/2 szklanki musu z pieczonej dyni (czytaj wskazówki na dole strony)
1 kg zmielonego sera (można połączyć z mascarpone pół na pół)
5 jajek
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
1/2 szklanki śmietanki 30%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki cynamonu
1 cukier wanilinowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
CZEKOLADOWY SPÓD Z ORZECHAMI:
75 g masła
75 g ciemnej czekolady
50 g cukru
1 jajko
60 g mąki pszennej
1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
ŚMIETANKA I GLAZURA POMARAŃCZOWA:
1 kubek (200 g) kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 łyżki cukru
150 g dżemu pomarańczowego
SOS TOFFEE:
1 szklanka śmietanki 30% lub 36%
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki płynnego miodu
1/4 szklanki masła
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Masa serowa: Składniki ocieplić w temp. pokojowej. W dużej misce zmiksować ser z musem z dyni, mąką, cynamonem, wanilią. Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka za każdym razem miksować do połączenia się składników na małych obrotach miksera. Wlać mleko skondensowane oraz śmietankę kremową i zmiksować na gładką masę.
Dno 24 cm tortownicy wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz. Tortownicę posmarować od środka miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Czekoladowy spód z orzechami: Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka z grubym dnem, mieszając roztopić na bardzo małym ogniu nie podgrzewając za bardzo masy, najlepiej jednak roztopić je w kąpieli wodnej. Dodać cukier i jajka, zmiksować. Zmiksować z mąką i orzechami. Wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 10 minut aż masa nie będzie już surowa.
Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut w 175 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny.
Śmietanka na wierzch i glazura pomarańczowa: Wyjąć sernik i rozsmarować na nim śmietanę 18% wymieszaną z 3 łyżkami cukru. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. W rondelku zagotować dżem pomarańczowy razem z 3 łyżkami wody, jeszcze gorącą rozsmarować na powierzchni sernika.
Zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia na całą noc. Podawać z sosem toffee.
Sos toffee: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę ma małym ogniu przez około 15 minut aż się zredukuję mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu.
WSKAZÓWKI

* Mus z pieczonej dyni: obrać dynię, pokroić w większą kostkę, ułożyć na blaszce i piec w 200 stopniach przez około godzinę. Ostudzić i zmiksować.

Sernik pieczemy dzień przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation