DIY - zrób to sam

DIY

PROSTE BUŁKI PSZENNE Z PRZEDZIAŁKIEM

SKŁADNIKI (9 sztuk):

500g mąki pszennej,
15g świeżych drożdży,
140ml wody,
140ml mleka,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
40g oleju (około 4 łyżek),
PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę. W mące robimy dołek, do którego wkruszamy drożdże. Drożdże zasypujemy cukrem i połową ciepłej wody. Miskę przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aż drożdże zaczną pracować.



Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10-15 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej do tego celu użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto w misce przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.

Bułeczki przed wyrośnięciem
Bułeczki przed wyrośnięciem

Bułeczki po wyrośnięciu
Bułeczki po wyrośnięciu

Bułeczki przed pieczeniem
Bułeczki przed pieczeniem

Po tym czasie ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na około 20-30 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Bułeczki przed pieczeniem
Bułeczki przed pieczeniem

Tuż przed włożeniem do piekarnika bułeczki obsypujemy mąką przez sitko. Piekarnik spryskujemy wodą (dzięki temu otrzymamy chrupiącą skórkę). Następnie tępą stroną noża robimy w bułeczkach nacięcie prawie do samego końca. Bułeczki pieczemy około 20-23 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation