Kuchnia

Przepisy

Dynia w occie:
Składniki:

• ok. 2 kg dyni
• 1 szkl. octu 10%
• 4 szkl. wody
• 12-15 łyżek cukru
• 5-6 goździków
• 4-5 ziarenek ziela angielskiego
• szczypta soli

Sposób przygotowania:

Dynię obrać z twardej skóry, wydrążyć środek, a miąższ pokroić w kostkę. Ułożyć ciasno w słoikach.

Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól oraz goździki i ziele angielskie. Zagotować całość.

Zalewę wlać do słoików z dynią i zakręcić. Pasteryzować 5 minut w garnku wyłożonym ściereczką (jeżeli zalewa jest zimna to pasteryzować
10 minut).

Zagotowane słoiki wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem.
Przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Smacznego!


pobrano z :
kuchniana obcasach.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation