Kuchnia

Przepisy

Imbirowe ciasteczka świąteczne

250g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
3 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru brązowego
170g miękkiego masła
Dodatkowo:

1 białko
ponad szklanka cukru pudru (w zależności od wielkości jaja)
barwniki (zielony, czerwony)

W misce wymieszaj mąkę, sodę, imbir, cynamon, odstaw. Masło ucieraj na puszystą masę, co jakiś czas dodawaj brązowy cukier. Dodaj jajko i stopniowo miód, dalej ucierając. Na koniec wymieszaj z suchymi składnikami. Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą, schładzaj 1h. Po schłodzeniu z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj delikatnie i wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. (Jeśli chcecie, żeby ciasteczka były gładkie na brzegach, można wycinać je szklanką.) Ciasteczka piecz w 170 stopniach przez ok. 10 minut. Upieczone imbirowe ciasteczka studź na kratce.

Lukier:

Do miski wrzuć białko jaja, dodaj cukier puder (najlepiej stopniowo), miksuj, aż lukier będzie miał dobrą konsystencję – będzie bardzo gęsty. Jeśli lukier zastygnie w naczyniu, to rozpuść go kilkoma kroplami soku z cytryny albo wody i mieszaj (wystarczy łyżką). Lukier nałóż do szprycy lub woreczka z wyciętą dziurką i dekoruj ciasteczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation