Hobby

kuchnia

Dorsz ze szpinakiem i serem pleśniowym
Dorsz ze szpinakiem i serem pleśniowym. Przepis na taką rybę dostaliśmy całkiem niedawno od redakcji „Mojego Gotowania”. Po sesji zdjęciowej zjedliśmy i wzbudziła zachwyt absolutny. Przepis po swojemu zmieniliśmy, coś doszło, coś czymś zastąpiliśmy (na pewno śmietanę na chudszą) i robimy ją naprawdę często. Mięsista delikatna i jędrna polędwica z dorsza atlantyckiego pasuje tu znakomicie. Przeważnie sprzedawana jest jako mrożona, pamiętajmy więc o wyjęciu jej wcześniej z zamrażalnika, wtedy uda się przygotować obiad w ekspresowym tempie.



4 porcje

Przygotowanie: 10 minut

Gotowanie: 15 minut

Składniki:
Polędwica z dorsza atlantyckiego 4 kawałki po ok. 120 g

Mąka 1 łyżka

Olej 1-2 łyżki

Masło klarowane 1 łyżka

Szpinak 500 g

Szalotka 1 szt.

Czosnek 1-2 ząbki

Śmietana 12% 250 ml

Ser błękitny pleśniowy 100 g

Cytryna ½ szt.

Gałka muszkatołowa

Sól i pieprz

Przygotowanie:
Szpinak płuczemy, suszymy, większe liście kroimy (tu szpinak baby ma przewagę). Siekamy drobno szalotkę i szpinak. Ser kruszymy.
Rybę solimy, oprószamy mąką i krótko rumienimy na oleju. Przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 5-6 minut, tyle czasu wystarczy, żeby zrobić sos.
Na patelni topimy masło, szklimy szalotki i czosnek, dodajemy szpinak. Kiedy zwiędnie wlewamy śmietanę i wrzucamy ser.
Podgrzewamy mieszając aż ser się stopi, wyciskamy sok z połowy cytryny, przyprawiamy gałką i pieprzem, przekładamy na talerze, na wierzch kładziemy po kawałku usmażonej ryby. Resztę cytryny podajemy osobno.
Pomysły:
Inne ryby też się sprawdzą, wybierzmy filet z mintaja czy morszczuka, te łatwo kupić. Jeśli używamy drobniejszych filetów i obawiamy się, że ryba przegotuje się w piekarniku, zróbmy najpierw sos, niech podgrzewa się na minimalnym ogniu podczas smażenia ryby. Dorsz ze szpinakiem nie potrzebuje dodatków, jeśli jednak chcemy zwiększyć kaloryczność potrawy, podajmy ją z ryżem albo kaszą np. pęczakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation