Kuchnia

piernik bn

Piernik Benedykta

Składniki:
Ciasto:

3 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej (u mnie 450g)
200g płynnego miodu
1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
200g margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika (u mnie 15g)
1 łyżka kakao
bakalie (dałam 150g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek)
2 łyżki zimnej wody

Polewa:

50g margaryny
25g kakao
60g cukru pudru
1 łyżka mleka

Dodatkowo:

parę suszonych śliwek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śliwki posiekać i wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok.
Resztę mąki wsypać do miski. Wymieszać z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Odstawić na bok.
Oddzielić żółtka od białek.
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawą, sodą i kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką wmieszać śliwki.
Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70min. w temperaturze 170°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
Polać ciasto polewą czekoladową i udekorować posiekanymi śliwkami.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation