Kuchnia

śledzie

Śledzie z ogórkiem konserwowym

składniki :
3 ładne płaty śledziowe a'la matjas
1 cebula czerwona
3-4 ogórki konserwowe
ok. 1/2 szkl. zalewy octowej od ogórków
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka białej gorczycy
1 czubata łyżka posiekanego świeżego koperku
do smaku - pieprz mielony

sposób przygotowania : płaty śledziowe opłukałam - jeśli są bardzo słone to trzeba trochę wymoczyć, ale to już musicie sami sprawdzić. Śledzie pokroiłam na kawałki.

Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Tak samo pokroiłam ogórki konserwowe, razem ze skórką. Dodałam do warzyw gorczycę, koperek, trochę pieprzu, olej i zalewę od ogórków - wymieszałam dokładnie. W słoiku układałam warstwami, lekko dociskając łyżką, kawałki śledzi i mieszankę pozostałych składników - na wierzchu mają być warzywa a całość powinna być przykryta płynem. Słoik zakręciłam i odstawiłam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation