Kuchnia

Święta

Limoncello

• cytryny – 4-5 sztuk
• alkohol o mocy 40-45% – 400 ml
• cukier – 300 g
• woda do przygotowania syropu – 400 ml
1. Zacznij od przygotowania cytryn. Zwykłe cytryny dostępne w sklepach są owocami pryskanymi i woskowanymi, dlatego przed ich użyciem polecam wyszorowanie ich z użyciem sody oczyszczonej, a następnie wyparzenie wrzącą wodą. Wyparzenie cytryny pozwala również wydobyć z nich intensywny zapach.
2. Z tak przygotowanych cytryn możesz już pozyskać skórkę. Bardzo ważne jest, aby zdjąć tylko cienką żółtą warstwę bez białego (gorzkiego w smaku) albedo. Ja zwykle robię to przy pomocy tarki o cienkich oczkach lub przy pomocy obieraczki do warzyw. Pamiętaj! Do likieru nie mogą trafić białe części cytrynowej skóry.
3. Tak przygotowana skórka z cytryn ląduje w dużym słoju wraz z dwoma-trzema cienkimi plasterkami cytryny.
4. Cytryny zalane alkoholem odstaw na 24 do 48 godzin w ciemne miejsce. Kiedy alkohol uzyska piękny żółty kolor, a skórki zbledną, to znak że można przystąpić do kolejnych kroków przepisu.
5. Wodę z cukrem zagotuj i wymieszaj, tak by cały cukier się rozpuścił i powstał syrop.
6. Zawartość słoja z alkoholem i skórką cytrynową odcedź, tak by uzyskać czysty nalew, a następnie połącz uzyskany płyn z syropem cukrowym.
7. Gotowe limoncello zlej do butelek i wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje mocno schłodzone, a także – jak każda nalewka – z każdym dniem leżakowania zyskuje coraz lepszy smak
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation