Kuchnia

Przepisy

Seromakowiec na kruchym spodzie

Do dekoracji seromakowca postanowiłam przygotować klasyczny lukier z białek z dodatkiem cukru pudru i kandyzowane owoce. Dodałam do lukru aromat waniliowy, można też dodać sok z cytryny, który przyspieszy zastyganie lukru na powierzchni sernika. Taki lukier doskonale nadaje się też do dekorowania pierniczków, czy ciasteczek, gdyż jest trwały i długo przydatny do spożycia.
Na spód kruchy:
125 g margaryny
2/3 szklanki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1 żółtko
masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej (900 g)
2 jajka
3/4 szklanki cukru
3 czubate łyżki kaszy manny
masa serowa:
1/2 kostki margaryny do pieczenia
1 kg sera twarogowego
1 szklanka cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
kilka kropel olejku waniliowego
4 jajka
1 budyń waniliowy (60 g) z cukrem Winiary
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier: na 1 białko powinniśmy zastosować 100 g cukru pudru. Dodatkowo odrobina aromatu np. waniliowego, migdałowego. Opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowujemy kruchy spód łącząc wszystkie składniki na ciasto, mieszając wszystko mikserem aż utworzy się kula, lub zagniatamy ciasto ręcznie w kulkę. Prostokątną formę smarujemy delikatnie margaryną, wykładamy papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wychodziły poza rant formy, a następnie wylepiamy dno przygotowanym kruchym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut w 190st.C

Przygotowujemy masę makową. Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy gotową masę makową i kaszę manną. Wszystko dokładnie mieszamy. Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę makową i równomiernie rozprowadzamy najlepiej łyżką silikonową.

Przygotowujemy masę serową. Jajka ubijamy z cukrem, domowym cukrem waniliowym, dodajemy ser twarogowy, miękką margarynę lub masło, opakowanie budyniu waniliowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy na niezbyt dużych obrotach miksera.

Na masę makową wykładamy za pomocą łyżki masę serową, wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180st.C (góra-dół) piekarnika i pieczemy 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160st.C i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia.

Przygotowanie lukru: Białko wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy go za pomocą elektrycznego miksera, będzie gęstszy i bardziej bielszy jak zrobimy to mechanicznie. Ubijamy tak długo aż uzyskamy pożądaną konsystencji lukru. Dekorujemy miksem owoców kandyzowanych.

źródło http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/seromakowiec-na-kruchym-spodzie-seromak/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation