Kuchnia

przepisy

KAPUŚNIAK
http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/03/kapusniak-na-wedzonce.html
Kapuśniak na wędzonce
Kapuśniak znany jest pod wieloma nazwami. Jedni nazywają go parzybrodą inni zarzucają...u mnie zawsze nazywany był po prostu kapuśniakiem. Koniecznie na kapuście kiszonej i z mocno wyczuwalnym aromatem wędzonki. Nie gotuję go często, bo wolę zupy w lżejszym wydaniu, ale od czasu do czasu, ku uciesze męża, przygotuję duży gar domowego kapuśniaku...
Składniki:
1/2 kg wędzonych kości ze schabu
500 g chudej mocno wędzonej kiełbasy
500 g kiszonej kapusty
1 marchew
1 pietruszka
1/2 selera
1/4 kawałka pora
1 średnia cebula
5 średnich ziemniaków
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
1 łyżka majeranku
1/4 łyżeczki mielonego kminku
sól (u mnie morska)
świeżo zmielony czarny pieprz
Kapustę odcisnąć z soku (sok zachować), przepłukać i posiekać drobno. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Kiełbasę pokroić w plasterki i zrumienić z obu stron na suchej patelni. Wędzone kości zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu. Warzywa obrać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę opiec nad gazem. Pora pokroić na plasterki i posiekać drobno. Czosnek obrać i rozgnieść dłonią. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa oraz czosnek dodać do wędzonego wywaru. Gotować około 15 minut. Dodać kiełbasę oraz miękką i odcedzoną kapustę. Gotować na wolnym ogniu. Dodać koncentrat, kminek, majeranek sól i sporo pieprzu. Wyjąć wędzone kości i obrać z nich mięso. Kawałki mięsa dodać do kapuśniaku. Jeśli kapuśniak jest za mało kwaśny dodać odciśnięty wcześniej sok z kapusty. Kapuśniak podawać gorący z kromką świeżego pieczywa. Smacznego!

Rada: Kapuśniak można także ugotować na żeberkach (surowych lub wędzonych) i dodać podpieczony wędzony boczek, ale trzeba pamiętać, że będzie wtedy bardziej tłusty.
Aby kapuśniak nabrał intensywnego kolory i głębszego aromatu można dodać do niego namoczone wcześniej w gorącej wodzie suszone grzyby, wraz z wodą w której się moczyły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation